Project Description

Recept voor twee paasstollen

grutterij_molen_de_hoop_voor_de_thuisbakker_recepten_tips_recept_voor_twee_paasstollenIngrediënten
• 600 gram witbroodmix
• 22 gram droge gist
• 80 gram (zachte) roomboter
• 1 eierdooier
• 30 gram citroenrasp en/of 2 gram kaneel
• ± 360 gram melk (kamertemperatuur)
Van bovenstaande een soepel deegje maken

Er kan ook rozijnenbroodmix gebruikt worden, dan kan de roomboter, eierdooier, citroenrasp achterwegen gelaten worden. Melk vervangen door water.

Potpourri
• 600 gram rozijnen
• 100 gram krenten
• 50 gram geroosterde hazelnoten
• evt. 50 gram sukade

Met deze potpourri kan worden gevarieerd , als het totaal gewicht maar gelijk blijft. Minimaal 24 uur van te voren de rozijnen en krenten wassen en 10 minuten onder lauw water laten staan, daarna koud afspoelen en in een vergiet wegzetten op kamertemperatuur.

Voor de vulling
• 300 gram amandelspijs , hier een pil van maken = lang uitrollen (alle ingrediënten op kamertemperatuur, 20-22ºc).

Werkwijze:
• De helft van de broodmix, alle gist, de eierdooier en de melk in een mengkom doen en met een lepel mengen.
• dit mengsel 30 minuten laten staan.
• De overige ingrediënten, behalve de potpourri toevoegen en 5 minuten kneden.
• Verdeel in 2 gelijke bollen.
• Laat het deeg 15 minuten afgedekt rusten.
• Leg bol op een met bloem bestrooide werkplek en rol met deegroller de bol uit tot een lap ter grootte van een A-viertje.
• Verdeel 1/3 van de potpourri over de deeglap.
• Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, herhaal voor de rechterkant.
• Druk de naden dicht en draai het deeg 90 graden en herhaal het uitrollen, potpourri erover, vouwen en naden dichtdrukken nog 2 x.
• Van het deeg een bol maken en 60 minuten laten rijzen onder een doek.
• Leg bol op een met bloem bestrooide werkplek, duw lucht eruit, bol losjes op en laat 20 minuten rusten.
• Druk deeg met handen of rol met deegroller uit tot een ovaal van ± 2 cm dik, laat boven en onderkant iets dikker.
• Leg de amandelspijs in het midden en vouw bovenkant van deeg er overheen, vouw daarbij de bovenkant iets verder dan de onderkant. Druk naast de spijs stevig aan.
• Laat de stollen ± 45 minuten afgedekt rijzen op de bakplaat.

Afbakken:
De oven voorverwarmen op 230ºc gedurende 15 minuten, zet de oven daarna lager, op 200ºc.
Bak de stollen af gedurende 35-40 minuten in het midden van de oven. Na 20 minuten de oven lager zetten, op 180ºc.

Afwerking:
De stollen op het rooster laten uitwassen, na 10 minuten instrijken met gesmolten roomboter en bestrooien met poedersuiker.