Project Description

Brood bakken in de oven

Werkwijze:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur (20-25˚C) zijn, anders deze berekening toepassen: 3x de gewenste deegtemperatuur minus meeltemperatuur, minus ruimtetemperatuur = watertemperatuur.
  • Maak van het meel, de gist en het water (in het begin niet al het water) een deegbal.
  • Dan eventueel de margarine toevoegen.
  • Nu het deeg goed kneden, bijvoorbeeld door met je handpalm het deeg op het aanrecht uit elkaar wrijven, samenvoegen, wrijven enz. Liefst niet op een RVS-aanrecht want dit maakt het deeg weer koud. Kies eventueel een houten plank die je op het aanrecht legt.
  • De kneedtijd hangt af van jouw kneedervaring, maar deze zal minimaal 5-10 minuten zijn. Met een sterke keukenmachine kun je ook kneden.
  • Het deeg is goed wanneer het elastisch, ‘droog’ en glad is. Door een stukje deeg langzaam uit elkaar te trekken (met wat bloem aan je vingers) kun je een heel dun doorzichtig vliesje trekken. Als dit zo is, dan is het deeg voldoende gekneed.
  • Maak nu van dit deeg een mooie strakke bol (opbollen) met een mooie gladde huid en laat deze ± 30 min. rijzen op een warme plek (20-25˚C.) Tijdens alle rijzen het deeg afdekken met (bubbeltjes) plastic of een iets vochtige theedoek om kou, tocht en/of uitdroging van de buitenkant van het deeg te voorkomen.
  • Druk na 30 min deze bol of punt plat, of rol deze met een ronde stok uiteen zodat deze 2 x de lengte van het broodbakblik krijgt. Vouw nu een voor een de uiteinden naar binnen, zodat 1 x de lengte van het broodbakblik overblijft. Rol dan het deegstuk weer van boven naar beneden strak op en leg het in het bakblik met de slotnaad onderin het broodbakblik.
  • Laat het deeg weer ± 40 min. rijzen en plaats het dan in een voorverwarmde oven van 200˚C/220˚C. Tijdens het in de oven plaatsen ook wat water op de bodemplaat van de oven spuiten om stoom te krijgen en de deur weer snel sluiten.
  • Na 35-40 min. dient het brood gaar te zijn met rondom een mooie goudbruine kleur. Is dit niet het geval, dan de volgende keer het brood hoger of lager in de oven plaatsen of de oventemp. aanpassen.
  • Het brood direct uit het broodbakblik halen wanneer het uit de oven komt en uit laten wasemen.
  • Je vers gebakken brood is gaar wanneer het ‘hol’ klinkt als je erop klopt.

Eet Smakelijk!

grutterij_molen_de_hoop_recepten_tips_brood_bakken_in_de_oven